Nominatie

Twee Gelderse finalisten voor TopCoach 2023

Leerlingen techniek nomineren Edenaar en Westendorper voor titel beste TopCoach

William Hendriks finalist voor TopCoach 2023

Foto: William Hendriks

Uit een selectie van ruim 650 kandidaten zijn William Hendriks uit Ede en Marijn van Exel uit Westendorp geselecteerd om op dinsdag 12 december in de Utrechtse Jaarbeurs kans te maken op de titel ‘TopCoach van het Jaar 2023’.

De praktijkbegeleiders stomen hun leerlingen klaar voor de installatietechniek. Hun leerlingen zijn veelal mbo’ers (bol en bbl) maar ook hbo’ers en zij-instromers. De TopCoaches zijn door hen voorgedragen en worden beoordeeld door een vakjury. De jury kiest dinsdag drie winnaars uit de respectievelijke categorieën opleidingsbedrijf, mkb en groot bedrijf.

Groot bedrijf

Beide Gelderse finalisten komen uit in de categorie groot bedrijf. William Hendriks is chef-monteur bij Linthorst Techniek waar hij sinds 2016 werkt. Hij begeleidt sinds 2018 mbo-leerlingen op de werkvloer. Linthorst Techniek telt 400 werknemers en heeft steeds één leerling in opleiding.

Hendriks is volgens zijn leerlingen zowel een goed vakman als een goede leermeester. In zijn begeleiding stuurt hij zijn leerlingen heel sterk op het ontwikkelen van zelfredzaamheid. Hij laat veel ruimte voor het maken van fouten. “Van fouten maken, leren leerlingen het meest”, zegt hij daarover. Hij is van mening dat wanneer leerlingen eerst zelf mogen puzzelen, ze daar het meest van leren. “Ze mogen het ook anders doen dan gebruikelijk is, zolang ze daar maar een goed verhaal bij hebben. Ik wil vooral graag dat ze goed leren nadenken over wat ze doen.”

Leidinggevend monteur

Marijn van Exel werkt bij Actemium in Doetinchem. De multinational telt in Nederland ongeveer 1000 medewerkers. Van Exel is leidinggevend monteur en begeleidt permanent twee leerlingen die hij meeneemt naar de projecten die hij doet. Voordat hij bij Actemium in dienst trad, heeft hij gewerkt in de utiliteit en in de woningbouw.

De praktijkbegeleider is makkelijk benaderbaar, vinden zijn leerlingen. Hij weet ze te motiveren. “Positieve feedback”, is de succesformule van zijn aanpak, zegt hij daar zelf over. Daarnaast bouwt Van Exel ook een vertrouwensband op met de leerlingen die hij begeleidt. “Ze kunnen met alles bij me komen, ook met privéaangelegenheden.”

Werken en leren

Leerlingen die een mbo-techniekopleiding volgen in de installatiebranche doen dat overwegend in een zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Leerlingen hebben dan een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf. Op de werkvloer worden ze begeleid door een praktijkopleider in het bedrijf zelf of vanuit een opleidingsbedrijf. Naast het werk in de praktijk volgen de leerlingen theoretisch onderwijs, meestal in de vorm van lessen op een school en soms via afstandsleren.

De TopCoach van het Jaar verkiezingen worden sinds 2016 georganiseerd door Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche. De sector zit te springen om nieuwe vakmensen. “Om jonge mensen voor het vak te interesseren en te behouden, moeten de opleidingstrajecten aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover. “Goede praktijkcoaches zijn daarom cruciaal.”

Vorig bericht HPC breidt uit naar ca. 1.400 m² aan Impact in Duiven
Volgend artikel Glaspoort aanleg glazvezel in de gemeente Overbetuwe en Tiel

Nu op WijGelderland