Staking

Stakingen regionaal vervoer in Zuid-Holland en Gelderland

Hoog ziekteverzuim vraagt om lagere werkdruk

Vrijdag en volgende week stakingen regionaal vervoer


Aanstaande vrijdag en volgende week wordt er gestaakt in het regionale openbaar vervoer. Er wordt in ieder geval vrijdag gestaakt in de regio’s Twente, Achterhoek en Rivierenland en maandag in Dordrecht. Voor volgende week donderdag en vrijdag staan ook stakingen gepland, details daarvan worden later bekend gemaakt.

Twee cao’s

De stakingen zijn het gevolg van het uitblijven van nieuwe cao’s. In het regionale openbaar vervoer zijn dat er twee. De cao Streekvervoer geldt voor bedrijven die alleen met bussen of alleen met treinen rijden en onder de cao Multimodaal vallen bedrijven die zowel bussen als treinen hebben. De stakingen van aanstaande vrijdag en volgende week maandag gaan over de laatste cao.

Landelijk

Over de cao Streekvervoer wordt begin volgende week nog onderhandeld, maar als er dan geen resultaat is, leggen medewerkers donderdag 19 en vrijdag 20 januari landelijk het werk neer. De kans is groot dat dan ook medewerkers meestaken die onder de cao Multimodaal vallen.

Lonen en werkdruk

Bij beide cao’s willen de medewerkers dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk en daarmee het ziekteverzuim van 20 procent te verlagen. Om dat te bereiken, moeten onder andere meer mensen een vast contract krijgen en de roosters verbeteren.

Bijna 15.000 mensen

Onder de cao Streekvervoer vallen zo’n 13.000 mensen. Bij Multimodaal zijn dat er ongeveer 1300, waarvan een derde buschauffeur is en twee derde op de trein werkt als conducteur of machinist.

Vorig bericht De Betteld opent vestiging in Zuid-Zweden
Volgend artikel 200ste droogtestuw geplaatst in strijd tegen droogte

Nu op WijGelderland