Techniek

Open dag mbo techniekopleidingen Midden-Nederland

Praktijkopleidingen installatiebranche bieden veel perspectief door energietransitie

Open dag mbo techniekopleidingen

Amersfoort, Ede, Barneveld, Bussum,
Technische opleidingsbedrijven IW Midden, Aeres Tech, BTO Barneveld en Installatiemensen Bussum zetten op donderdag 8 juni de deuren open voor jongeren en zij-instromers die belangstelling hebben voor een loopbaan in de installatie- of elektrotechniek. In respectievelijk Amersfoort, Ede, Barneveld en Bussum zijn trainingslocaties van de opleiders te bezoeken.

Technische mbo-opleidingen winnen snel aan populariteit, zo blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers van de MBO Raad. Dat is onder meer een gevolg van de energietransitie en de verduurzaming. “Opmerkelijk is dat ook veel zij-instromers uit andere beroepen hun weg vinden naar de techniekopleidingen”, zegt Hans Haring, projectmanager Onderwijs van Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. “Eén van de mbo-opleidingen zag in twee jaar tijd het aantal zij-instromers met de factor drie toenemen van 100 tot 300 studenten. Het merendeel van hen kiest voor de sectoren techniek en voor, een andere populaire mbo-opleiding, de zorg.”

Open dag

De opleidingsbedrijven in Midden-Nederland zijn niet de enige techniekopleidingen die donderdag bezoekers ontvangen. Ook elders in het land openen opleidingsbedrijven in de installatie- of elektrotechniek de deuren voor belangstellenden. De landelijke open dag op 8 juni is een initiatief van de samenwerkende opleidingsbedrijven in de installatie- en elektrotechniek en Wij Techniek.

Bezoekers kunnen kennismaken en praten met instructeurs en coaches over het de verschillende mogelijkheden en beroepen en het aanbod van opleidingen en specialisaties in de installatie- en elektrotechniek. Specialisaties in de installatietechniek zijn talrijk. Ze variëren van installatie van en onderhoud aan sanitaire en cv-installaties tot aan het werken met elektrotechnische of werktuigbouwkundige installaties. Daarnaast zijn er zeer specifieke specialisaties als het werken met transportinstallaties of warmte- en koeltetechniek.

Moderner en complexer

Tijdens de open dag zijn onder meer praktijklokalen te bezichtigen. Daarbij kunnen bezoekers kennismaken met innovatieve gereedschappen en technieken waar tegenwoordig mee gewerkt wordt. “Dat helpt belangstellenden ook om beter inzicht te krijgen in wat van installatiemonteurs wordt verwacht”, zegt Haring. “Het vak wordt steeds moderner en complexer. Er komen meer verantwoordelijkheden en competenties kijken bij de vakgebieden in de installatie- en elektrotechniek.”

Om die reden is er, zowel in de opleidingen als op de werkvloer, veel aandacht voor zaken die de techniek overstijgen. “Denk daarbij aan veiligheid, maar ook aan secuur werken en het goed lezen van technische tekeningen. Ook het belang van efficiënt communiceren met collega’s en opdrachtgevers neemt toe naarmate het vak complexer wordt. Ik denk dat bezoekers van de open dag daarom zullen ervaren dat de opleidingen in de installatiebranche niet alleen over techniek gaan. Er is ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.”

Toekomst

Technische installatiebedrijven zien de komende jaren en zelfs decennia, meer werk op zich afkomen dan ze met de huidige hoeveelheid installatieprofessionals aankunnen. “Installatiemonteurs hebben daarom de toekomst”, zegt Haring daarover. “Niet alleen de energietransitie, maar ook grootschalige nieuwbouw en het verduurzamen van bestaande woningen en de opmars van online connectiviteit, maken dat er de komende decennia veel werk is voor installatiemonteurs.”

Installatiemensen Bussum ontvangt donderdag 8 juni bezoekers aan de Parallelweg 1 in Bussum. IW Midden doet dat aan de Hardwareweg 15 in Amersfoort. Aeres Tech opent de deuren aan de Zandlaan 29 in Ede en BTO Barneveld aan de Gildeweg 18 in Barneveld. Belangstellenden zijn welkom van 14.00 tot 19.00 uur.

Vorig bericht Subisidies voor verduurzaming goederenvervoer
Volgend artikel Subsidie voor adviesrapport duurzaam transport over de weg

Nu op WijGelderland