Mkb

Leercultuur op werkvloer belangrijker dan ooit

Project helpt mkb-bedrijven om ontwikkelplannen te maken voor werknemers

Leercultuur op werkvloer belangrijker dan ooit

Banen veranderen tegenwoordig in rap tempo. Speciaal daarvoor is het project ‘Bevorderen leercultuur mkb’ ontwikkeld, dat in heel Gelderland wordt ingezet als onderdeel van het Gelrepact tussen provincie Gelderland en de 6 arbeidsmarktregio’s.

Bevorderen leercultuur mkb

Door dit project kunnen mkb-bedrijven gebruik maken van een arbeidsmarktcoach, die hen tijdelijk ondersteunt. De hulp is vooral gericht op het maken van ontwikkelplannen voor de werknemers. Als medewerkers van het bedrijf een persoonlijk ontwikkelplan krijgen, kunnen ze daarmee hun talenten in beeld brengen in relatie tot het werk. Als er dan nog zaken missen, kunnen ze die door scholing en leren op de werkplek aanvullen. In deze tijden van grote personeelskrapte is het van belang voor bedrijven om medewerkers te houden. Dit project helpt daaraan mee. Ook voor werknemers is het belang groot, omdat zij duurzaam inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.

Gelrepact

Het project is een initiatief van het Gelrepact. Met het Gelrepact verminderen de 6 arbeidsmarktregio’s en provincie Gelderland de arbeidstekorten. Het project wordt samen met de arbeidsmarktregio’s uitgevoerd door de werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden en stichting Gelders vakmanschap. Zij kiezen de deelnemende bedrijven en leveren bovendien de arbeidsmarktcoaches. Op 20 april 2023 was de aftrap van het project. Er is ruimte voor 48 bedrijven om deel te nemen. De bedrijven komen ook een aantal keer samen om van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen.

Pilots in de Achterhoek

In de Achterhoek liep eerder al een pilot van dit project. Onder andere Nijhuis Group, gespecialiseerd in procesoptimalisatie van de maakindustrie, deed mee aan deze pilot. Caroline Nijhuis zegt hierover: “Leven Lang Ontwikkelen begint bij de ondernemer zelf. Je moet je huis qua structuur op orde hebben. Maak het niet te ingewikkeld en creëer een veilige cultuur waarin medewerkers durven te leren.” Ook het bedrijf LBH Box/EM Kwadraad deed mee aan de pilot in de Achterhoek. Hans Gerritsen gaf hierover aan: “Door het leren samen te doen en ieders talenten in te zetten, hebben we een inwerk en opleidingsprogramma opgesteld voor medewerkers die hier komen werken. Focus lag vooral op interne scholing onder andere door inzet van gepensioneerde collega met docentervaring. Maar er zijn ook 3 mensen een externe opleiding gaan doen.”

Start op 1 mei

Het project start voor deelnemende bedrijven op 1 mei 2023 en loopt dan een jaar. Meer informatie is te vinden op de website. Bedrijven kunnen zich hier ook aanmelden om deel te nemen aan het project.

Wie pakt de handschoen op?

Gedeputeerde Peter Kerris: “Met het Gelrepact pakken we de personeelstekorten aan in de bouw, techniek en de zorg. Dit doen we door werkzoekenden op te leiden voor de krapteberoepen en in te zetten op Leven Lang Ontwikkelen. We zoeken 48 bedrijven die met ons de uitdaging willen aangaan om hun medewerkers klaar te stomen voor het werk van morgen. Wie pakt de handschoen op?”

Vorig bericht Nieuw pand voor Facédo in Velp
Volgend artikel Start projectprocedure windpark Echteld Lienden

Nu op WijGelderland