Cao

Vakbond en werkgevers streekvervoer nog ver uit elkaar

Geen akkoord over loonstijging, lagere werkdruk en betere regeling

FNV en werkgevers streekvervoer nog ver uit elkaar

Na de tweede onderhandelingsronde over een nieuwe cao Streekvervoer concludeert FNV dat de eisen van de vakbond nog ver weg liggen van wat de werkgevers bieden. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: “Het belangrijkste verschil zit ‘m nog in de loonstijging, maar ook op het gebied van het verlagen van de werkdruk en een goede regeling voor oudere werknemers liggen er nog flinke uitdagingen.”

Hoop op onderhandelingsresultaat

Alle aandacht gaat nu uit naar 10 januari, als vakbonden en werkgevers weer verder praten. “Als dat niet genoeg oplevert, kunnen we niet anders dan de geplande stakingen van 17, 18, 19 en 20 januari door laten gaan”, aldus Van der Gaag. FNV hoopt dat het zover niet hoeft te komen en dat er na 10 januari een onderhandelingsresultaat ligt.

Looneis

FNV wil een structurele reparatie van het koopkrachtverlies door de gestegen prijzen. De vakbond heeft daarom een looneis van 20 procent op tafel gelegd. Van der Gaag: “Die reparatie van het koopkrachtverlies geldt dus voor komend jaar, maar gaat ook over het verlies van afgelopen jaar. Het bod dat de werkgevers vandaag deden, is volstrekt onvoldoende om dat verlies te compenseren.”

Hoge werkdruk ten koste van gezondheid

In de onderhandelingen gaat ook veel aandacht uit naar de hoge werkdruk in de sector. Door een groot personeelstekort lopen veel chauffeurs volgens FNV op hun tandvlees. “Vrije dagen worden ingetrokken en daarover wordt vaak niet de vereiste toeslag betaald, werkgevers lappen op dit moment de regels aan hun laars om de dienstregeling draaiende te houden. Dat gaat ten koste van de gezondheid van de chauffeurs. Inmiddels is 1 op de 5 is ziek”, aldus Van der Gaag. Onder de cao streekvervoer vallen zo’n 13.000 mensen. De huidige cao loopt 31 december 2022 af.

Vorig bericht De Betteld opent vestiging in Zuid-Zweden
Volgend artikel 200ste droogtestuw geplaatst in strijd tegen droogte

Nu op WijGelderland