mobiliteit

‘Elektrisch lessen’ krijgt landelijk vervolg

Na succesvolle start nu landelijk vervolg

Elke elektrisch afgelegde autokilometer is er één zonder uitstoot. Daarom zette de provincie Gelderland afgelopen jaar rijlessen in een elektrische auto meer op de kaart.

Succesvolle start

Met het project ‘Les Elektrisch’ stimuleerde de provincie, samen met het Gelders Energieakkoord, rijschoolhouders en aankomende autobestuurders om elektrisch te lessen. Na een succesvolle start krijgt het project nu landelijk vervolg.

Rijles in een auto van nu

‘Les Elektrisch’ ontstond vanuit de gedachte dat het vreemd is dat beginnende autobestuurders nog rijles krijgen in een vervuilende auto, die over 10 jaar niet meer gemaakt wordt. In mei 2021 startte daarom het project waarin rijschoolhouders gebruik konden maken van elektrische leenauto’s voor hun rijlessen. Ook waren er goed bezochte webinars voor de instructeurs en bood de website www.leselektrisch.nl inzicht in de (veelal meevallende) kosten voor de overstap naar elektrische lesauto’s. Het project was een initiatief van provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord (GEA). De BOVAG, Vereniging Rijschool Belang (VRB) en Vereniging Elektrische Rijders (VER) ondersteunden het project.

Landelijk vervolg door goede resultaten

Met het project neemt de provincie de vooroordelen over elektrisch lessen weg en verlaagt het de drempels. En dat blijkt succesvol, al meer dan 100 rijscholen in Nederland stapten over naar elektrische lesauto’s. Landelijk is het onderwerp op de agenda gezet en in de Tweede kamer zijn vragen gesteld. De problemen waar tegenaan gelopen werd en de mogelijke oplossingen staan in dit rapport. Projectleider Flip Oude Weernink overhandigde het rapport aan staatssecretaris Heijnen. Hiermee geeft Gelderland het stokje over. Het ministerie gaat het project een vervolg geven en zet de volgende stappen om rijles in een elektrische auto te stimuleren.

In volle vaart

In Gelderland is de verwachting dat 20% van alle auto’s in minder dan 10 jaar elektrisch rijdt. Er wordt gezorgd door verschillende maatregelen dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met de helft is verminderd. Zo voorkomt de provincie dat de aarde verder opwarmt. In Gelderland is iedereen er met elkaar volop mee bezig en de vaart moet vooral erin blijven. Als iedereen de schouders eronder zet, kan de provincie een stap verder: Gelderland klimaatneutraal in 2050.

Vorig bericht Financiële bijdrage MenzisFonds voor maatschappelijke projecten
Volgend artikel Grootste bedrijfssportevenement Europa in Gelderland

Nu op WijGelderland