Arbeidsmarkt

Veel beroepen met structureel goede kansen in Gelderland

Ruim 140 beroepen met goede kansen op werk

beroepen goede kansen Gelderland

Ook in januari steeg het aantal WW-uitkeringen in Gelderland. In de wintermaanden is er minder werk en lopen veel tijdelijke contracten af. Voor de mensen die werkloos raken, zijn er door de krapte op de arbeidsmarkt veel kansen op werk. Uit onderzoek van UWV blijkt dat ruim 140 beroepen structureel goede kansen op werk bieden.

Aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek in januari verder gestegen

In de Achterhoek verstrekte UWV eind januari 2023 nog 2.050 WW-uitkeringen. Dat zijn 103 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 359 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek 5,3% hoger dan een maand geleden en 14,9% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind januari 3,5% hoger dan de maand daarvoor en 20,0% lager dan een jaar geleden. Een stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca en veel tijdelijke contracten aflopen.

Stijging aantal WW-uitkeringen in FoodValley zet door in januari

In FoodValley verstrekte UWV eind januari 2023 nog 2.147 WW-uitkeringen. Dat zijn 96 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 481 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in FoodValley 4,7% hoger dan een maand geleden en 18,3% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind januari 3,5% hoger dan de maand daarvoor en 20,0% lager dan een jaar geleden. Een stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca en veel tijdelijke contracten aflopen.

Aantal WW-uitkeringen in Midden-Gelderland ook in januari gestegen

In Midden-Gelderland verstrekte UWV eind januari 2023 nog 3.605 WW-uitkeringen. Dat zijn 160 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 752 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in Midden-Gelderland 4,6% hoger dan een maand geleden en 17,3% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind januari 3,5% hoger dan de maand daarvoor en 20,0% lager dan een jaar geleden. Een stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca en veel tijdelijke contracten aflopen.

Verdere stijging aantal WW-uitkeringen in Rijk van Nijmegen in januari

In Rijk van Nijmegen verstrekte UWV eind januari 2023 nog 2.880 WW-uitkeringen. Dat zijn 77 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 441 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in Rijk van Nijmegen 2,7% hoger dan een maand geleden en 13,3% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind januari 3,5% hoger dan de maand daarvoor en 20,0% lager dan een jaar geleden. Een stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca en veel tijdelijke contracten aflopen.

In Rivierenland stijgt het aantal WW-uitkeringen ook in januari

In Rivierenland verstrekt UWV eind januari 2023 nog 1.831 WW-uitkeringen. Dat zijn 52 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 383 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland 3,0% hoger dan een maand geleden en 17,4% lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind januari 3,5% hoger dan de maand daarvoor en 20,0% lager dan een jaar geleden. Een stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca en veel tijdelijke contracten aflopen.

Veel beroepen in techniek, zorg en ICT zijn al ruim 4 jaar kansrijk

Eerder publiceerde UWV landelijke en regionale overzichten van beroepen die goede kansen bieden voor werkzoekenden. Door de zeer krappe arbeidsmarkt zijn er momenteel meer kansrijke beroepen dan ooit. UWV heeft nu ook in kaart gebracht welke beroepen `structureel kansrijk´ zijn. Structureel kansrijke beroepen bieden al minimaal 4 jaar goede kansen voor werkzoekenden en lijken minder last te hebben van schommelingen in de economie. De verwachting is dat deze beroepen voorlopig kansrijk blijven. Op landelijk niveau gaat het om 144 beroepen die structureel kansrijk zijn.

Ruim de helft van de structureel kansrijke beroepen valt in het segment bouw, industrie en techniek. Denk hierbij aan timmerlieden, monteurs van industriële machines en installaties, verf- en lakspuiters. De grote klimaatuitdagingen voor de gebouwde omgeving en het duurzaam maken van het energiesysteem, zorgen ervoor dat er in de techniek ook de komende jaren veel kansrijke beroepen blijven.

Van sommige beroepen die landelijk structureel kansrijk zijn, is het aantal vacatures regionaal te klein om de kansrijkheid vast te stellen. Denk bijvoorbeeld aan vacatures voor psychiaters, maar ook aan verf- en lakspuiters en verkeersregelaars. Toch is het zeer aannemelijk dat als zo´n vacature ontstaat, de kans op werk ook in Gelderland zeer gunstig is.

Jörgen Zegel, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt zijn er meer beroepen dan ooit die goede kansen bieden op werk. Ook als de werkloosheid dit jaar weer iets zou stijgen, is de verwachting dat de kans op werk bij veel beroepen nog steeds gunstig blijft. Dat zal vooral gelden voor beroepen die al vier jaar op rij kansrijk zijn.”

Vorig bericht Circulair ondernemersloket Oost-Nederland
Volgend artikel Regio bereikbaar tijdens werkzaamheden Lochem

Nu op WijGelderland