Nieuws

Apeldoorner in finale Nederlandse kampioenschappen voor vaktalent

Walter Smienk meet zich voor derde keer met de besten uit zijn vak

Apeldoorner Nederlandse kampioenschappen vaktalent

Walter Smienk

Apeldoorn,
“Stress speelde me de eerste keer behoorlijk parten. Dat heb ik nu, na twee finales, veel beter onder controle”, zegt Walter Smienk (22) uit Apeldoorn over zijn deelname aan de Nederlandse kampioenschappen voor vaktalent. Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april neemt hij in de Utrechtse Jaarbeurs deel aan de Skills Finals kampioenschappen 2022 voor uitzonderlijk MBO vaktalent. Smienk wordt door opleidingsbedrijf IW Noord, Oost en Flevoland voorbereid op deelname in de categorie ‘elektrotechnicus gebouwen’.

Smienk heeft uren vrij gekregen van het leerbedrijf waar hij werkt om te kunnen trainen en extra cursussen te volgen. Daarnaast heeft hij ook zijn eigen weekenden geofferd om zich voor te bereiden op de kampioenschappen. Smienk is volgens zijn leerwerkbegeleider sinds zijn eerste deelname aan de kampioenschappen erg gegroeid, zowel op het persoonlijk vlak als in zijn vakgebied. Zelf is hij echter nog voorzichtig om zichzelf als kanshebber te kwalificeren. “Ik moet me straks meten met zeer ervaren vakmensen als Boaz Poppelier uit Nijmegen, waarvan ik weet dat die érg goed is. Het wordt dus sowieso spannend.”

Sterk spelersveld 

Tijdens de Nederlandse kampioenschappen in de Jaarbeurs treedt de elektrotechnicus aan tegen zeven vakgenoten, een sterk spelersveld waarvan sommigen eerder de finales haalden. De in totaal acht jonge talenten strijden twee dagen om het Nederlands kampioenschap in hun vak. Maar liefst vier van de acht finalisten komen, net als Smienk, uit de stallen van IW-opleidingsbedrijven.

Dat maakt het kampioenschap voor Johnny van Diermen, de leerwerkbegeleider van Smienk, extra spannend. Zijn topleerling kruist immers ook de degens met leerlingen van IW-collega’s uit andere delen van het land. “Het is zeker niet voor het eerst dat dit voorkomt”, zegt IW-perswoordvoerder Maureen Elferink daarover. “Dat zorgt altijd voor een gezonde collegiale competitie binnen ons opleidingsbedrijf.”

Verschillende disciplines 

De Skills competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten. De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd in ongeveer 50 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en schoonheidsspecialisten. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland.

 

Vorig bericht Aantal hospitality vacatures stijgt met 59% in Gelderland
Volgend artikel Nieuw retailgebouw Centerpoort-Nieuwgraaf Duiven

Nu op WijGelderland